BONDING – JEDNÍM CELKEM I PO PORODU

Bonding, to jsou ty nejkrásnější chvíle bezprostředně po porodu, při kterých se tvoří pevná vazba mezi novorozencem a matkou. V překladu do češtiny znamená bonding v podstatě sbližování, spoutání, propojování. Jsou to velmi důležité momenty tělo na tělo, kůže na kůži, poslouchání tlukotu srdce i vizuální kontakt. Už samotná vůně matčina těla, kterou novorozenec okamžitě cítí, vyvolává pocit bezpečí a uklidnění. 

Proč je bonding důležitý?

Celých devět měsíců je miminko v matčině děloze, kde je mu teplo, slyší tlukot jejího srdce a během porodu je mu doslova otevřen svět. Využívá všechny své smysly k tomu, aby vnímalo vše, co mu připomíná již známé prostředí, aby se mělo čeho chopit a bylo mu zase tak báječně, jako když bylo v bříšku. Celý tento proces můžete podpořit ještě více s bonding dekou, která svou sytě červenou barvou připomíná právě dělohu.

  • bonding pomáhá s nastartováním laktace
  • bonding můžou praktikovat i tatínci
  • uklidnění miminka po porodu
  • splynutí a souznění s maminkou/tatínkem

Co je zlatá hodinka?

Přímý kontakt kůže na kůži by měl vzniknout okamžitě po porodu nebo nejpozději po deseti minutách a trvat by měl, podle světové zdravotnické organizace, minimálně hodinu – tomu se říká zlatá hodinka, která jde s bondingem ruku v ruce.

Typická pro zlatou hodinku je bdělost miminka, které je dokonale klidné, soustředěně si prohlíží svou maminku a vyhledává kontakt z očí do očí. Horní časová hranice je ale čistě na vás, jak dlouho vám to bude pohodlné nebo jestli se vystřídáte s tatínkem, abyste se mohla najíst, osprchovat nebo protáhnout apod. Ideální doba bondingu je pro představu 12 hodin.

Něco z historie

Historie první myšlenky ranné poporodní péče sahá do 70. let 20. století a je spojována se jmény dvou pediatrů - dr. Marshall Klaus a dr.John Kennell jsou zároveň propagátory dul. Jejich celosvětově známá teorie popisuje proces bondingu jako vzájemné připoutání matky a dítěte.

Zásluhu v historii a rozvoji bondingu má ale mnohem víc mužů. Porodník Frederick Leboyer napsal knihu s názvem Porod bez násilí. Lékař Michael Odent je jedním ze zakladatelů hnutí pro přirozený porod a propaguje porody do vody. České republice patří k odborníkům podporujícím ranou vazbu (bonding) klinická psycholožka Mgr. Michaela Mrowetz a pediatrička MUDr. Marcela Peremská.

Jak probíhá bonding a k čemu je dobrý

Bonding by měl probíhat tak, že se miminko, bezprostředně po porodu, položí mamince na bříško, nechá se doplazit k prsu a přisát – to je fascinující kouzlo instinktu miminka. Pomáhá tak nastartovat tvorbu mateřského mléka a zároveň dochází k vyplavení hormonu Oxytocinu, který snižuje poporodní krvácení. Kromě všeho zmíněného díky nepřerušenému kontaktu kůže na kůži dochází také k omezení pláče miminka a udržení jeho tělesné teploty.

V některých porodnicích umožnují bonding také po akutním i plánovaném císařském řezu přímo na operačním sále.

U bondingu je ovšem zásadní kontakt kůže na kůži. Jakmile je dítě v silné zavinovačce nebo dece a nemůže vás doslova nasávat všemi smysly, nejedná se o bonding.

Zkuste naši bonding deku

  • Naše bonding deka má více než 700 prodejů za 2 roky
  • Mušelín je velmi lehký a vhodný i na teplé letní dny.
  • I přesto, že je pevný je velmi odolný, jednoduchý na údržbu, neprůhledný a skvěle saje pot.
  • Je skvělá i jako dárek pro nastávající maminku.
  • Deku můžete používat nejen na bonding, ale i jako zavinovačku nebo lehkou přikrývku - díky tomu jí využijete několik let.

Náš tip: Až deka dorazí, vyperte jí a pak s ní pár dní spěte. Deka se navoní domovem a vámi a miminko se bude cítit bezpečně. Deku si přibalte do tašky do porodnice, bude se vám hodit (doporučuji z vlastní zkušenosti). Eduard si jí zamiloval od prvního zavinutí.

 

KOUPIT BONDING DEKU

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.