KOJENÍ – PSYCHICKY I FYZICKY NÁROČNÝ PROCES

Kojení je jedno z nejkřehčích témat týkající se novorozených miminek, které umí zabrnkat na tu nejtenčí strunu a v každém z nás vzbuzuje až diametrálně jiné emoce. V nich se odráží především naše vlastní zkušenosti, a to jak pozitivní, tak i negativní.

 Kojení - to nejlepší pro díě?

Je opravdu tou nejlepší variantou krmení miminek a zároveň má nezastupitelnou výhodu v mnoha směrech – souvisí s psychomotorickým vývojem dítěte, chrání před průjmy, infekcemi dýchacích cest i zánětu středouší. Výsledky studií dokonce ukazují ochranné účinky kojení proti závažným onemocněním, cukrovce i alergiím. Kojení má pozitivní vliv také na zdraví i psychiku ženy. Chrání ženu před rakovinou prsu, vaječníku i osteoporózou. Ženy trpí méně chudokrevností a také poporodní ztráty krve bývají menší.

Rozhodnutí je na každé mamince, nesuďme!

Kojení je právem dítěte i matky, a právě matka je tou osobou, která se rozhoduje, jestli kojit bude nebo nebude a nikdo ji za to nemůže soudit, hodnotit a kritizovat. To, že se rozhodne nekojit nedělá z nikoho v čemkoli horší matku. I takové ženy potřebují podporu, protože nemají sílu víc bojovat, protože jsou už tak vyčerpané a chtějí miminko odstavit nebo mají mnoho jiných důvodů. I při těchto ženách bychom měli stát přes to, že na kojení máme názor jiný a že se naše směry neshodují.

Velmi často kojící ženu rozhodí blízké okolí, ve kterém se pohybuje. Ale mnohem častěji to začíná už v samotné porodnici. Neexistují malá či velká prsa na kojení. Neexistují prázdná prsa. Neexistuje ani přední či zadní mléko. Toto všechno jsou vyvrácené mýty.

Mateřské mléko je přesně takové, jaké ho miminko v tu chvíli potřebuje. Nemůže být zkažené ani zkyslé ani nijak narušené. Kojení by se dalo přirovnat puštění kohoutku s vodou. Přesně takto funguje. Stejně tak bradavky nejsou špatné, s každými se dá pracovat a miminko si je přizpůsobí. Miminko ani nemůže vypít obě prsa, protože se mateřské mléko tvoří přímo při kojení a tím pádem neexistuje mít prsa prázdná – to se spíš jen laktace ustálila přesně na potřeby dítěte.

Čím víc kojíte, tím více mléka bude.

Pravidelnosti kojení by neměla být časována ani stopována. Kojení by mělo být kdykoliv, kdy si miminko řekne a stačí jen malé zaplakání.

Zahoďte hodinky a zapomeňte rady typu:

  • Kojit nejdříve po třech hodinách, jinak se nestihne vytvořit mléko
  • Kojit pouze 15 minut z každého prsu
  • Nekojit před koupáním

a mnoho dalšího. Vypněte (především noční) budíky, buďte miminku na blízku a kojte, kdykoliv si o to samo řekne!

Co doporučuje WHO?

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výlučně kojit do šesti měsíců věku a následně, po zavedení příkrmů, pokračovat do dvou let. Ideálně do samoodstavení dítěte, které nastává velmi individuálně a u každého v jinou dobu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.